Taş Baskı
Dijital Baskı, Uv Baskı / 8 Aralık 2018 / admin
“Taş baskı için özenle seçilen kireç taşı ve mermerler temizlenip, üzerine uv baskı makinesinde dijital baskı yapılarak hazırlanmaktadır. Baskı dünyasında her geçen gün değişmeye başlayan gelişmeler ile beraber istenilen her türlü baskının yapılması daha öncesinde olmadığı kadar kolay bir hale gelmeye başladı. Bir süre öncesinde baskı çalışmaları söz konusu olduğu zaman insanların karşılarına çıkmakta olan teknikler aynıydı. Bu durumun sonucu olarak da firmalar diledikleri baskı tekniklerini kullanamadıkları için sadece onlarla sunulanlar ile yetiniyordu. Şimdilerde ise artık baskı tekniklerinin ilerlemesi ile beraber pek çok materyal üzerine baskı işlemleri yapılabiliyor. Taş baskısı çalışmaları da yapılmaya başladığı ilk günden bu yana sıklıkla tercih edilen baskı teknikleri içerisinde kendine yer buldu. Her geçen gün farklı baskı çeşitleri üretilmekte ve kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda baskı seçimi yapılmaktadır. 333 Etikette her ihtiyaca uygun taş ve baskı çeşitleri mevcuttur.
Taş Baskı Nedir?
Her ne kadar şimdilerde taş baskı teknikleri konusunda oldukça farklı çalışmalar yapılmaya başlamış olsa da konu ile alakalı net bilgilerin net olarak elde edilememesinden ötürü ortaya çıkacak olan sonuçlar ile istenilenler arasında ciddi farklar bulunabiliyor. Böylesi farkların oluşmasının engellenmesi adına ise uv baskı ile alakalı gerekli bilgilerin ortaya çıkartılması son derece önemli olacaktır. Taş baskısı, kireç taşının üzerine yağlı mürekkep yardımı ile çizilecek yazıların ve şekillerin basım sanatı olarak tanımlanabilir. Genel itibari ile taş baskısı çalışmaları, modern ofset litografyanın da başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Bu baskı tekniğinde temel esas ise yağın suyu itmesi özelliğidir. Taş baskısının çalışmasında kullanılacak kireç taşının ise belirli çalışmalardan geçmesi gerekmektedir.
Taş Baskısı İmalatı Nasıl Yapılır?
Gerçekleştirilecek taş baskısı için seçilecek olan kireç taşının 6 ila 8 cm kalınlığında bir levha şeklinde hazırlanması gerekmektedir. Seçilecek kireç taşı daha sonrasında taş baskısı çalışmaları için pürüzsüz bir hale getirilmesi önemlidir. Çünkü aksi durumda gerçekleştirilecek olan baskı işlemleri asla istenildiği gibi yapılamayacaktır. Ortaya çıkartılacak olan pürüzsüz yüzeyin üzerine ise yağlı mürekkep ile baskı için arzu edilen çalışmalar yapılacaktır. Seçilecek olan mürekkebin yağlı olması gerekmektedir. Bu sayede mürekkebin kireç taşı üzerinde baskı işlemi için sorunsuzca durması da sağlanmış olacaktır. Yağlı mürekkebin hazırlanması için Arap sakızı eriyiği ile bir iki damla nitrik asidin karıştırılması gerekmektedir. Baskı için kullanılacak olan kalıp, resim ve yazıların net bir şekilde görülebilmesi adına terebentin ile silinmektedir. Sonrasında ise kalıp suyun içerisine sokulup çıkartılır. Kireç taşı içerisinde var olan gözeneklerindeki resim ve yazı olan alanlar haricindeki bölgeler su ile dolacak, bu aşamada baskı mürekkebi alana sürülecektir. Gözeneklere emilmiş olan mürekkebin bitmesine kadar rahatlıkla taş baskı yapılabilmektedir. Yapılacak taş baskı için arzu edilen her renkte mürekkep kullanılabilmektedir. Böylelikle arzu edilen baskı işlemleri oldukça rahat bir şekilde yapılmış olacaktır. Günümüzde her ne kadar farklı tarzlarda baskı işlemleri yapılıyor olsa da insanların bir kısmı farklı baskı çeşitlerinin yapılmasına imkan tanıyan taş baskıyı tercih ediyorlar. Ortaya etkileyici görünümlerin çıkartıldığı bu baskı türünü insanlar kendileri yapabilecekleri gibi profesyonel olarak da yaptırabilirler. Taşa baskı serigrafi ve baskı teknikleri uygulamasına benzerlik göstermesine rağmen, uv baskı ile yapıldığı için taşa baskıda ragle kullanılmaz.”